Geld lenen kost geld
Home > Blog > 5x voordelen van een persoonlijke lening
14 maart 2022


5x voordelen van een persoonlijke lening

U bent zich aan het oriënteren op een lening en komt tijdens uw zoektocht naar leningen vaak de ‘persoonlijke lening’ tegen. Niet gek, want het is ook een lening die vaak wordt afgesloten. Maar, is deze kredietvorm iets voor u en wat zijn de voordelen ervan?

Voordeel #1: u weet van tevoren wanneer de lening is afbetaald

Voordat u begint met afbetalen, weet u al exact waar u aan toe bent. Geen onduidelijkheid of vragen wanneer de lening precies afbetaald moet zijn, dit wordt direct bij het afsluiten van de lening vastgesteld. De precieze datum dat de lening afbetaald moet zijn is onder andere afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat u leent en hoelang u er zelf over wenst te doen. Er wordt er gekeken naar uw inkomen, uw leeftijd, woonsituatie en woonlasten, het soort dienstverband en ook naar eventuele andere openstaande leningen. Is dit allemaal in orde? Dan weet u precies wat u kunt lenen en wanneer dit afbetaald moet zijn.

Voordeel #2: iedere maand lost u hetzelfde bedrag af

Het tweede voordeel dat voortvloeit vanuit het eerste voordeel is dat u iedere maand zekerheid heeft over het bedrag dat u aflost. Wel zo fijn. Net als al uw andere maandelijkse vaste lasten, houdt u maandelijks rekening met de aflossing van uw persoonlijke lening. Dit maakt deze kredietvorm minder flexibel dan bijvoorbeeld een doorlopend krediet, maar voor degene die zekerheid willen en geen verleidingen of mogelijkheid willen om tussentijds bij te lenen, is dit ideaal. Wat vaak wordt beschreven als nadeel, is dat u bij andere leningen niet extra kunt aflossen als u bijvoorbeeld wat extra’s kunt missen in een maand. Een voordeel: bij KredietDesk kan dit wel. Leningen die u via ons afsluit kunt u altijd tussentijds boetenvrij aflossen, een groot voordeel!

Voordeel #3: de rente staat vast en verandert tussentijds niet

Dit voordeel valt opnieuw in het kader van ‘geen verrassingen en zekerheid’. De rente die bij het afsluiten van de lening wordt bepaald, staat gedurende de looptijd van de lening vast. Geen schommelingen in renteverschil en u weet waar u aan toe bent. Wist u dat uw maandelijkse aflossing iedere maand iets lager uitvalt? Dit komt omdat de rente die u maandelijks betaalt (het percentage) wordt berekend over het bedrag van de lening die op dat moment nog openstaat. Uw maandelijkse vaste aflossing blijft in feite dus altijd hetzelfde, maar doordat het rentepercentage iedere maand over een lager totaalbedrag van de lening wordt berekend, wordt het bedrag dat u daadwerkelijk betaalt iedere maand iets minder.

Voordeel #4: het geleende bedrag leent u gelijk in één keer

In tegenstelling tot een doorlopend krediet krijgt u het bedrag dat u kunt lenen in één keer. Niet maandelijks een deel van de lening opnemen, maar in één keer het gehele bedrag in handen. Is het nog van toepassing wanneer en waarom u een persoonlijke afsluit? Nee, dat doet er in principe niet toe. Meestal is deze lening voor aankopen die u in één keer moet betalen. Voorbeelden hiervoor zijn bijvoorbeeld de aankoop van een auto, het kopen van een nieuwe keuken of een verbouwing van uw huis financieren. Wat de onderliggende reden voor een persoonlijke lening ook is: u hoeft niet te wachten en kunt meteen gebruik maken van het totale leenbedrag.

Voordeel #5: rente is soms ook aftrekbaar voor inkomstenbelasting

Het laatste belangrijke voordeel dat bij deze kredietvorm komt kijken is dat het in sommige gevallen aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Geld lenen voor een verbouwing of renovatie? Grote kans dat de rente dan aftrekbaar voor inkomstenbelasting is. We hebben het hier over het aftrekken van de rente van uw persoonlijke lening in box 1 bij uw belastingaangifte. Houd er wel rekening mee dat dit alleen geldt voor uw hoofdwoning. Deze regeling is dus niet geldig wanneer u de lening afsluit voor een tweede woning of vakantiewoning. Zaken waarvoor u deze lening kunt inzetten zijn bijvoorbeeld: een aanbouw, andere badkamer, andere keuken, tuinaanleg, een dakkapel, isolatie, zonnepanelen én kosten koper bij de aankoop van een woning. De rente is niet aftrekbaar bij spullen die u wél kunt meenemen bij een verhuizing. Denk hierbij aan meubels.

Kan iedereen een persoonlijke lening krijgen?

Nu u alle voordelen van deze kredietvorm weet, vraagt u zich misschien af of u in aanmerking komt voor deze lening. Niet iedereen kan een persoonlijke lening krijgen, dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Iedere lening aanvraag (welke vorm dan ook) wordt altijd gecontroleerd bij Bureau Krediet Registratie in Tiel (BKR). Dit betekent echter niet meteen dat het onmogelijk is om een lening af te sluiten wanneer u een BKR-notering heeft. Hiervoor wordt door kredietverstrekkers gekeken naar de aard van de notering. Is het een lichte notering? Dan is er wellicht nog wat mogelijk. Als er sprake is van meerdere negatieve BKR-notering is het helaas niet mogelijk om een lening af te sluiten.

Wilt u meer weten over deze kredietvorm en een persoonlijke lening berekenen? Neem dan contact op met de medewerkers van KredietDesk of vraag eenvoudig online een lening aan.

Heeft u een vraag?
Wij helpen u graag verder