Geld lenen kost geld
Home > Blog > Wat is een doorlopend krediet
21 oktober 2021


Wat is een doorlopend krediet?

Stelt u zichzelf weleens de vraag: “Wat is een doorlopend krediet eigenlijk en is het iets voor mij?” Dan bent u niet de enige. Dat het om een lening gaat, wist u waarschijnlijk wel. Maar wat voor een lening is het en in welke situaties gebruikt u het? In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van een doorlopend krediet en komt u de belangrijkste zaken te weten. Zo komt u erachter of het wellicht iets voor u is.

Doorlopend krediet aanvragen

Wanneer u een doorlopend krediet aanvraagt, gaat u een lening aan die voor een langere tijd doorloopt. Het principe van deze kredietvorm is dat u een kredietlimiet krijgt en u vervolgens steeds opnieuw geld kunt opnemen. Dit is bijvoorbeeld handig als u voor een langere periode regelmatig geld verwacht nodig te hebben. Met een doorlopend krediet heeft u een soort potje waar u steeds opnieuw geld van kunt opnemen. U lost hier maandelijks een deel van af en het bijzondere aan deze lening is dat u afgeloste bedragen ook weer opnieuw kunt opnemen. Dit maakt het echt een doorlopend krediet. Een aantal voorbeelden waarbij een doorlopend krediet een uitkomst kan zijn:

  • Voor de studie van uw kinderen, waarvan u niet weet hoelang die duurt
  • Voor onverwachte grote uitgaven
  • Wanneer u regelmatig en terugkerend geld nodig heeft

Rente doorlopend krediet

Het antwoord op de vraag “wat is een doorlopend krediet?” is nu voor een groot deel beantwoord, maar Kredietdesk duikt nog wat dieper in de stof. Dit, zodat u een overwogen beslissing kunt maken en de juiste informatie heeft. Bij leningen horen rentes, zo ook bij een doorlopend krediet. De rente bij deze kredietvorm is afhankelijk van het totale bedrag dat u leent. In tegenstelling tot een persoonlijke lening, heeft een doorlopend krediet een variabel rentetarief. Dit houdt in dat de rente te allen tijde kan wijzigen, de rente kan dan stijgen of dalen. Heeft u de lening niet meer nodig en wilt u ermee stoppen? Het voordeel aan een doorlopende lening is dat u deze zonder extra kosten of boete in één keer kunt aflossen.

Flexibel krediet

Wat is een doorlopend krediet nog meer? Het wordt ook wel een flexibel krediet genoemd. Doordat u volledig vrij bent in hoeveel geld u steeds opneemt, zit u niet vast aan bijvoorbeeld een maandelijks bedrag wat u moet opnemen. Bij deze flexibele lening is er veel mogelijk. Zo heeft u ook de mogelijkheid om het volledige kredietbedrag in één keer op te nemen. Bent u op zoek naar een zeer flexibele lening? Dan past een doorlopende lening waarschijnlijk goed bij u. Twijfelt u nog of u beter af bent met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet? De adviseurs van Kredietdesk adviseren u graag over de opties.

Doorlopend krediet oversluiten

Heeft u al een doorlopend krediet, maar bent u niet meer tevreden? Dan kunt u voor het oversluiten van een doorlopend krediet kiezen. Er zijn natuurlijk diverse kredietverstrekkers die verschillende rentes hebben. Soms is het zo dat de rente bij een andere kredietverstrekker aantrekkelijker is dan bij uw huidige. Als dit het geval is, is het de moeite waard om de lening over te sluiten. Dit kunt u doen door bij een nieuwe kredietverstrekker geld te lenen, waarmee u het volledige bedrag bij uw huidige kredietverstrekker in één keer aflost. Dit is aantrekkelijk, omdat kredietverstrekkers hier geen kosten voor in rekening mogen brengen.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Het antwoord op de vraag “wat is een doorlopend krediet”, is nu wel beantwoord, maar misschien twijfelt u of een persoonlijke lening beter bij u past. Welke kredietvorm u het best kunt nemen, ligt aan uw persoonlijke situatie. Waarvoor wilt u geld lenen en wat kunt u maandelijks missen? Het is goed om alvast over deze vragen na te denken, voordat u een adviesgesprek bij Kredietdesk aanvraagt. Bij een persoonlijke lening heeft u zekerheid over de kosten en de looptijd van de lening. Met een doorlopend krediet profiteert u juist van flexibiliteit, doordat u afgeloste bedragen weer opnieuw kunt opnemen. Als u geld wilt lenen voor bijvoorbeeld een verbouwing en u weet van tevoren hoeveel u nodig heeft, past een persoonlijke lening waarschijnlijk beter bij uw situatie. Heeft u juist voor een langere periode regelmatig geld nodig? Dan past een doorlopend krediet in de meeste gevallen beter bij u.

Persoonlijk advies

Denkt u erover na om een doorlopend krediet af te sluiten, maar wilt u hier eerst meer over weten? De adviseurs van Kredietdesk staan voor u klaar en informeren u vrijblijvend over de verschillende mogelijkheden. Persoonlijk advies vinden wij belangrijk, zodat we voor iedereen een passende kredietvorm kunnen vinden. Kredietdesk biedt meerdere soorten leningen aan, zoals seniorenleningfinancial lease, zakelijke leningen en een perspectieflening. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag?
Wij helpen u graag verder